Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Met een BV niet persoonlijk aansprakelijk? Houd rekening met deze uitzonderingen

Veel ondernemers die hun persoonlijke financiën willen scheiden van hun zakelijke verplichtingen kiezen voor het oprichten een BV. Deze bedrijfsvorm biedt in principe bescherming tegen persoonlijke aansprakelijkheid, maar er zijn uitzonderingen waarbij je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) toch persoonlijk aansprakelijk gesteld kan worden. Zorg dat je weet welk risico je loopt en hoe je jezelf hier tegen kunt verzekeren.

Een van de meest voorkomende situaties waarin je als bestuurder van een BV toch persoonlijk aansprakelijk kunt worden gesteld, is bij wanbeleid. Onder wanbeleid verstaan we bijvoorbeeld het niet correct bijhouden van de administratie of het nemen van buitensporige financiële risico’s die niet in het belang van de onderneming zijn.

Faillissement en onbehoorlijk bestuur
Wanneer een BV failliet gaat en er is sprake van onbehoorlijk bestuur, kunnen schuldeisers soms persoonlijk verhaal halen bij de bestuurders. Dit geldt ook wanneer er belastingen en premies niet betaald zijn. De fiscus kan in bepaalde gevallen bestuurders persoonlijk aansprakelijk stellen voor deze schulden.

Persoonlijke garantstellingen
Een andere situatie waarin persoonlijke aansprakelijkheid kan gelden, is wanneer je als bestuurder persoonlijke garanties hebt afgegeven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na het afsluiten van leningen of leasecontracten waarbij de bestuurder persoonlijk garant staat. Is de BV vervolgens niet in staat om aan de verplichtingen te voldoen? In dat geval kan je als bestuurder door schuldeisers alsnog persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Milieuschade en de gevolgen
Aan de hand van bepaalde wetten kunnen bestuurders ook persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Een goed voorbeeld is de milieuschade. Als een BV milieuregels overtreedt en schade veroorzaakt, kan de overheid bestuurders persoonlijk aansprakelijk stellen voor de herstelkosten.

Hoe kan je het risico op aansprakelijkheid verzekeren?
Het goede nieuws is dat er verschillende verzekeringen zijn die de risico’s van persoonlijke aansprakelijkheid kunnen dekken. De bekendste is de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering biedt dekking voor de financiële gevolgen bij claims die door bestuursactiviteiten zijn veroorzaakt. Het is wel belangrijk om goed te letten op de exacte voorwaarden. Niet alle schadegevallen en gevolgen zijn gedekt en zoals bij iedere verzekering zijn er uitsluitingen van toepassing. Denk hierbij aan fraude of opzettelijk wangedrag.

Daarnaast is het mogelijk om specifieke verzekeringen af te sluiten voor bijvoorbeeld milieu-aansprakelijkheid of cyberaansprakelijkheid, afhankelijk van de sector waarin je bedrijf actief is en de specifieke risico’s in de branche.

Hoewel een BV in principe een splitsing biedt tussen zakelijke en persoonlijke financiën, wil dit niet zeggen dat je altijd persoonlijk buiten schot blijft. Met verantwoord bestuur en door de juiste verzekeringen af te sluiten, kun je de financiële risico’s beperken en je persoonlijke vermogen beschermen. Meer weten? Laat vrijblijvend een reactie achter via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Stapels Advies Hypotheken en Verzekeringen maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie